ИНФОРМАЛНИ социални ИНОВАТОРИ

Юбилейната 10-та година на Института за информални иновации (ИИИ) завърши с интересен проект.

По покана на Сдружение „Национална школа мо мениджмънт” (координатор) и Фондация „Български център за нестопанско право” (администратор) имахме възможността да се включим като приемаща организация в програмата „Социални иноватори“ 2021 за обучителни практики в неправителствени организации от България, която насърчава приобщаването на младите хора към гражданския сектор. Програмата е финансирана от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез Фонда за младежка заетост на Европейското икономическо пространство (ЕИП) и Норвежкия финансов механизъм. Тя даде възможност на двама практиканти да се запознаят отблизо с работата на ИИИ, а фондацията да открие нови съмишленици и носители на гражданска енергия, които да се включат в текущите проекти и бъдещи инициативи.

В продължение на 80 астрономически часа, равняващи се на 120 академични часа или 4 курса в академична среда по 1 кредит всеки, Стела Преждарова от Пазарджик и Вяра Маринова от София се потопиха в кухнята на благотворителната организация на стажантската позиция «Сътрудник/координатор проекти или инициатива» (http://iii-bg.org/blog/?page_id=1449). Менторът д-р Таня Желязкова-Тея умело поддържаше баланса между теоретичното въвеждане в проблематиката и смелото информално практикуване за «научаване чрез правене». С времето теорията избледнява, но усвоените образователни технологии ще останат за цял живот, независимо кой с какво ще се занимава.

Обучителната програма включваше познания за сектора на гражданските организации и специфичните умения, които се формират и развиват в него, запознаване с източниците за финансиране на НПО и документите, които те поддържат, подготовка на съдържание за медии и сайтове, включително с използването на дигитални инструменти. По-подробно беше представена проектната дейност с: «Как се прави проект за финансиране? 10 технологични стъпки (http://iii-bg.org/blog/?page_id=115); терминологията на проектното писане и управление; проектният цикъл. Практикантите се научиха как и къде да търсят конкурсите за финансиране на проекти, сами избраха подходящ за ИИИ конкурс и разписаха реално предложение за проект, с което института ще кандидатства в актуален конкурс. По-голям подарък за 11-ия рожден ден на информалните иноватори, направен от информалните социални иноватори, едва ли можеше да се направи.

Поздравленията на практикантите:

“Честит 11-ти рожден ден! Пожелавам много успехи и развитие, креативно и иноваторско мислене! Надявам се дейността ви да продължи още дълги години!”

Стела Преждарова

«Честит рожден ден на Института за информални инновации! Той завърши един от проектите си  ,,Социални иноватори‘‘.  Проектът е очарователен, помага на млади хора да се развият както професионално, така и лично. За мен е чест, че научих за тази организация и че проведох това обучение. Сега се чувствам по-умела да разговарям и да работя на тема граждански организации. Този проект ми даде знания, затова му желая да се развие още повече, да обучи много социални иноватори, които ще подобрят и улеснят живота на обществото на България. Той е като диамант на земята и заслужава да се развива.»

Вяра Маринова

Публикувано в ИИИ, Празници. Постоянна връзка.

Коментарите са затворени.