ИНФОРМАЛНО за Новата 2023 година

И през Новата година

за всеки от сърце

подаръци ще има

още за какво ли не.

За да се чувства всеки

щастлив и по-добре,

информалното ще придобива

значимо и приемливо лице.

Публикувано в Празници | Коментарите са изключени за ИНФОРМАЛНО за Новата 2023 година

„Ученическото самоуправление – лесно и интересно. Модели“

В сборника с това заглавие са представени добри практики от проекта „Ученическото самоуправление – школа за граждански компетентности и информално учене“ за създаването на първите в страната модели на структурирано ученическо самоуправление  от I до XII клас. Електронната книга ще намерите тук: http://iii-bg.org/blog/?page_id=1392.

Публикувано в Добри практики | Коментарите са изключени за „Ученическото самоуправление – лесно и интересно. Модели“

Дузина години информално добротворство

Избрахме да се „родим“ на 18 август, в деня на Св. Йоан Рилски Чудотворец, патрона на българските будители, и ето че чудесата се сбъдват.

Започнахме блога на Фондация „Институт за информални иновации“ със 6 странички, но дигиталното пространство все не ни стига и вече сме се разположили на 32 страници. Не успяваме да опишем многобройните си проекти. Но сайтът ни е пълен с по нещичко за всеки – деца и възрастни, ученици и учители, учени и поети. Най-новото в сайта ще намерите чрез страница „Актуално“.

Посрещаме 12-я си рожден ден и с нова ел. поща: found.iii.teya@gmail.com.

Четете, мислете, правете и ни пишете!

Публикувано в Празници | Коментарите са изключени за Дузина години информално добротворство

ПЕДАГОГИКА НА ИНФОРМАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

Институтът за информални иновации

с любезното съдействие на

Регионално управление на образованието София-град

Национално издателство за образование и наука «Аз-буки»

Cyber 360 Academy – първата българска академия за киберсигурност

организира Иновативния форум

„ОБРАЗОВАНИЕТО – ДЕЛО НА ВСЕКИ. ПЕДАГОГИКА НА ВСЕКИДНЕВИЕТО”

на 22.02 2022 г.,  онлайн

 Сред участниците на форума бяха професори, доценти, доктори на науките, преподаватели, докторанти и студенти от Софийския университет «Св. Климент Охридски», Пловдивския университет «Паисий Хилендарски», Шуменския университет «Епископ Константин Преславски», експерти от Министерството на образованието и науката, Регионално управление на образованието София – град, представители на партньорите, патентни представители, финансисти, специалисти по киберсигурност и дигитализация, колеги от неправителствените организации.

Форумът може да бъде проследен на стрийминга в YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=gTW20anOJfk (започва от 19-та минута на записа).

По време на форума се състоя премиерата на статията „Prolegomena in Pedagogy of Informal Education” (Пролегомени към Педагогика на информалното образование), посветена на Педагогика на информалното образование като нов клон на педагогиката. Публикуването й точно в брой 1 на сп. Педагогика за 2022 г. позволява свободно да бъде свалена оттук: https://azbuki.bg/uncategorized/prolegomena-in-pedagogy-of-informal-education/. При използването й във Ваши публикации, ще бъдем благодарни да ни известите за това на ел. поща found.iii.teya@gmail.com.

Публикувано в ИИИ, Информално образование | Коментарите са изключени за ПЕДАГОГИКА НА ИНФОРМАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

Иновативен форум „ОБРАЗОВАНИЕТО – ДЕЛО НА ВСЕКИ. ПЕДАГОГИКА НА ВСЕКИДНЕВИЕТО”

Институтът за информални иновации

с любезното съдействие на

Регионално управление на образованието София-град

Cyber 360 Academy – първата българска академия за киберсигурност

Национално издателство за образование и наука «Аз-буки»

Ви канят да участвате в Иновативния форум

на 22.02 2022 г.,  11.00 – 12.00 часа, онлайн

Ние вече живем в началото на 3-то десетилетие на новия ХХI век, а това е почти 1/4 от столетието. Нашият живот протича с все по-бързи темпове и бягайки от миналото, гонейки настоящето,  тичаме към бъдещето, което в огромна степен зависи от самите нас. Какво бъдеще искаме за себе си и за нашите наследници и как ще се образоваме за него, независимо от мястото, времето и възрастта ни? Какво е важно да знаем, за да живеем пълноценно? Как да развиваме уменията си за живота? Защо изобщо ученето се превръща в неотменима част от нашето ежедневие? Отговорите на тези и други въпроси ще търсим заедно в Иновативния форум.

Програма

Теоретична презентация от ИИИ

Прагматични разисквания от участниците

Модератор – Изследователска група «Homo creabilis» към ИИИ

Начин на участие: онлайн с предварителна регистрация до 20.02.2022 г. тук: https://forms.gle/Bmn6NU1MZJMTiLNT6

Участници: без ограничения по специалност, месторабота, научна степен или длъжност, включително студенти и докторанти, експерти от страната.

За връзка с организаторите вижте страница „Контакти”.

 

Публикувано в Без категория | Коментарите са изключени за Иновативен форум „ОБРАЗОВАНИЕТО – ДЕЛО НА ВСЕКИ. ПЕДАГОГИКА НА ВСЕКИДНЕВИЕТО”

2022 – Ново начало за ИНФОРМАЛНИТЕ ИНОВАТОРИ

Година на шестицата, която символизира добротата, добронамереността, благостта, откровеността, съпричастността, прошката, милосърдието и искреността.

Пожелания от наши колеги и приятели

Уважаеми колеги, Честита  2022 година! Усмихната и енергична, здравасловна и щастлива, нови пътища открива! Акад. Георги Ламбаджиев

На Вас и Вашите екипи пожелавам здраве, успехи в творческата дейност, сполука и щастие в постигането на общите ни цели. Проф. д-р Елена Русинова

Бъдете здрави и все така креативни! Проф. Ирина Колева, Софийски университет

Бъдете здрави и все така вдъхновени и вдъхновяващи! Доц. д-р Илиана Петкова, Софийски университет

С вяра и мъдрост да изградим мостовете на доброто и сполуката! През Новата 2022 година с труд и постоянство в сговор да сбъдваме желания и мечти! Д-р Ваня Кастрева, началник на РУО – София-град

 

Публикувано в Без категория | Коментарите са изключени за 2022 – Ново начало за ИНФОРМАЛНИТЕ ИНОВАТОРИ

ДИЗАЙН НА ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ. Справочник за издатели

В деня на Св. Иван Рилски (19 октомври), закрилник на България и патрон на Фондация „Институт за информални иновации”, с удоволствие Ви поднасяме нашия подарък: Том 2 от създадената от нас Библиотека „Homo creabilis” (човек самотворец): ДИЗАЙН НА ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ. Справочник за издатели.

В справочника са включени: основните стандарти, свързани с книгата; извадки от нормативните документи, които определят правилата за създаването и разпространението на печатните произведения; схема и примерен модел за подреждане на идентификационните данни в изданията.

В съкратен вид са представени основните задължителни елементи при оформлението на печатните издания, като е посочено тяхното точно място в книжното тяло.

Справочникът за издатели «Дизайн на печатни издания» е създаден с цел да подпомогне издателската дейност на нестопанските организации. Той може да се ползва от всеки издател, който държи да покаже стил и професионализъм.

Електронната книга ще намерите тук: http://iii-bg.org/blog/?page_id=1392.

Отзиви за изданието изпращайте на: teya@iii-bg.org.

Желаем Ви успешна издателска дейност!

Публикувано в Добри практики | Коментарите са изключени за ДИЗАЙН НА ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ. Справочник за издатели

ИНФОРМАЛНИ социални ИНОВАТОРИ

Юбилейната 10-та година на Института за информални иновации (ИИИ) завърши с интересен проект.

По покана на Сдружение „Национална школа мо мениджмънт” (координатор) и Фондация „Български център за нестопанско право” (администратор) имахме възможността да се включим като приемаща организация в програмата „Социални иноватори“ 2021 за обучителни практики в неправителствени организации от България, която насърчава приобщаването на младите хора към гражданския сектор. Програмата е финансирана от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез Фонда за младежка заетост на Европейското икономическо пространство (ЕИП) и Норвежкия финансов механизъм. Тя даде възможност на двама практиканти да се запознаят отблизо с работата на ИИИ, а фондацията да открие нови съмишленици и носители на гражданска енергия, които да се включат в текущите проекти и бъдещи инициативи.

В продължение на 80 астрономически часа, равняващи се на 120 академични часа или 4 курса в академична среда по 1 кредит всеки, Стела Преждарова от Пазарджик и Вяра Маринова от София се потопиха в кухнята на благотворителната организация на стажантската позиция «Сътрудник/координатор проекти или инициатива» (http://iii-bg.org/blog/?page_id=1449). Менторът д-р Таня Желязкова-Тея умело поддържаше баланса между теоретичното въвеждане в проблематиката и смелото информално практикуване за «научаване чрез правене». С времето теорията избледнява, но усвоените образователни технологии ще останат за цял живот, независимо кой с какво ще се занимава.

Обучителната програма включваше познания за сектора на гражданските организации и специфичните умения, които се формират и развиват в него, запознаване с източниците за финансиране на НПО и документите, които те поддържат, подготовка на съдържание за медии и сайтове, включително с използването на дигитални инструменти. По-подробно беше представена проектната дейност с: «Как се прави проект за финансиране? 10 технологични стъпки (http://iii-bg.org/blog/?page_id=115); терминологията на проектното писане и управление; проектният цикъл. Практикантите се научиха как и къде да търсят конкурсите за финансиране на проекти, сами избраха подходящ за ИИИ конкурс и разписаха реално предложение за проект, с което института ще кандидатства в актуален конкурс. По-голям подарък за 11-ия рожден ден на информалните иноватори, направен от информалните социални иноватори, едва ли можеше да се направи.

Поздравленията на практикантите:

“Честит 11-ти рожден ден! Пожелавам много успехи и развитие, креативно и иноваторско мислене! Надявам се дейността ви да продължи още дълги години!”

Стела Преждарова

«Честит рожден ден на Института за информални инновации! Той завърши един от проектите си  ,,Социални иноватори‘‘.  Проектът е очарователен, помага на млади хора да се развият както професионално, така и лично. За мен е чест, че научих за тази организация и че проведох това обучение. Сега се чувствам по-умела да разговарям и да работя на тема граждански организации. Този проект ми даде знания, затова му желая да се развие още повече, да обучи много социални иноватори, които ще подобрят и улеснят живота на обществото на България. Той е като диамант на земята и заслужава да се развива.»

Вяра Маринова

Публикувано в ИИИ, Празници | Коментарите са изключени за ИНФОРМАЛНИ социални ИНОВАТОРИ

Приятели, колеги и партньори за юбилея на ИНФОРМАЛНИТЕ ИНОВАТОРИ

«Честита десетгодишнина на фондация «Институт за информални иновации»! Вие положихте методологичните парадигми на информалното образование у нас! Имате огромен принос за внедряването на информалното образование в ЗПУО (2016), както и  на  държавни образователни стандарти към него. Вашите идеи са в основата на иновативният тип образователни институции у нас. Бъдете все така креативни и устойчиви в своето развитие!»

проф. д-р Ирина Колева – председател на сдружение  «Движение Предтечи»

«Честит юбилей! И нови успехи по този път! Пандемията и свързаните с нея перспективи в дистанционното образование и труд увеличават и възможностите в тази сфера! След 10 години успехите вероятно ще са повече! Все така напред!»

чл.-кор. проф. дфн Васил Проданов

 «Честит юбилей на създадения от Вас институт!. В страната няма друг научен институт, който да изследва проблеми на образованието (информалното). Ето защо Вашият е обективна необходимост. Пожелавам да се разширява неговата ползотворна дейност!»

проф. д.пс.н. Любомир Ст. Георгиев – почетен член и член на ръководството на Съюза на учените в България

«Честит юбилей! Успешни дейности и удовлетворение от каузата! Здраве и сила!»

проф. дпн  Надежда Витанова

 «Светът е непредвидим и неизвестности дебнат отвсякъде. Ако разглеждаме информалното образование като специфичен подход в и към образованието, при който се използват алтернативни и нетрадиционни методи и дейности, които изискват пълно ангажиране със собственото си учене и развитие, сега е времето да се променят много неща. Какво по-подходящо време от сегашното за:

  • Нови, нетрадиционни знания;
  • Новите технологии, чрез които знанията достигат до голям брой ползватели;
  • Активно участие на обучавания (което се препоръчва и в традиционното образование);
  • Генериране на нови иновативни идеи, на които, между другото, се основава развитието на света.

Успех във Вашата работа в следващите многая лета! Честит юбилей!»

доц. д-р Камелия Асенова

 «Поздравления за духа, креативността, дисциплината, с която вървите по път, който си заслужава!»

Надя Кантарева-Барух – директор на НИОН «Аз-буки»

«Честито първо десетилетие!  С пожелание да посрещнете още много по 10 години – пълни със смисъл, радост, напредък и обич! Бъдете здрави, все така отдадени, силни и оригинални!»

Таня Величкова-Маринова – дългогодишен журналист в БНР

 

 

Публикувано в ИИИ, Празници | Коментарите са изключени за Приятели, колеги и партньори за юбилея на ИНФОРМАЛНИТЕ ИНОВАТОРИ

Благодарност към Информалните иноватори. ИНФОРМАЛНО – посветено на 10 г. на ИИИ

Уважаеми Информални иноватори!

Нашият „отчет“ за 10 годишния юбилей е пред Вас.

Целият сайт отразява нашата история, планове, проекти и резултати през годините.

Благодарим на всички, които пряко или косвено участваха в нашите благотворителни дейности в полза на обществото!

Заслужава си да погледнете още веднъж публикациите на следните линкове:

http://iii-bg.org/blog/?m=202003, http://iii-bg.org/blog/?m=201909,

http://iii-bg.org/blog/?p=716, http://iii-bg.org/blog/?m=201111

Ще продължим да следим пулса на времето

(http://iii-bg.org/blog/?p=1147)

и да бъдем информално (персонално) с Вас и до Вас!

Бъдете здрави! Бъдете силни! Бъдете смели!

***

  ИНФОРМАЛНО

                             На 10 г. юбилей на ИИИ

Живеем във свят                      информален

и лична среда                          информална.

Създаваме живот                     информален

чрез любов                              информална.

 

Трупаме опит                           информален

чрез образование                     информално

и в контекст                             информален

оцеляваме                                информално.

 

Развиваме отношения              информални

чрез общуване                        информално.

Правим срещи                         информални

в битието ни                           информално.

 

Вървим към прогрес             информален,

развивайки практика           информална

чрез труд                             информален

в действителност                 информална.

 

Отстояваме принципи              информални

и подкрепяме                          информално

чрез ценности                         информални,

не формално, а                       информално.

 

 

Публикувано в ИИИ, Празници | Коментарите са изключени за Благодарност към Информалните иноватори. ИНФОРМАЛНО – посветено на 10 г. на ИИИ