Дългожитие

Страница за т. нар. Поколение Т на традиционалистите (от англ. „Traditionalists“) – хората, родени преди 1964 г. Това е поколението с най-широки времеви граници – от 55 поне до 105 години.

Тук ще намерите кратки идеи как да се справяте с основните жалони на жизнения път.

Стил на живот – задължително активен, с позитивна нагласа към живота, разнообразни хобита и разностранни интереси.

Отношение с другите поколения – не очаквайте с Вас да се отнасят така, както сте се отнасяли Вие с Вашите родители. Времената са други. Сега всяко поколение си иска своето и не е готово да се лишава от нещо заради друго поколение. Повече за различните поколения вижте в ИНФОРМАЛНА ШКОЛА – http://iii-bg.org/blog/?page_id=822! Разчитайте повече на себе си и на връстниците си!

Хранене – здравословно, разнообразно, по възможност и вкус естествено, с по-малко преработки.

Спорт – съобразен с възрастта, но всеки ден по малко и разнообразен.

Здраве – слушайте повече тялото си и по-малко хората, които Ви съветват да се пристрастявате към помощни средства!

Мода – подходящо е всичко, което е елегантно, създава настроение и самочувствие. Примери за жените вижте тук: https://www.youtube.com/watch?v=bQGfG_jjR2g !

Учене – информално, чрез правене и преживяване, през целия живот, до края. Всеки ден научавайте нещо ново, поддържайте активен мозъка и основните умения – четене, писане, смятане.

Творчество – няма значение в каква област. Творенето е вид иновативна дейност, която не винаги води до открития и рационализации, но създава вътрешна удовлетвореност и духовен комфорт. А ако от продуктите на Вашето творчество могат да се възползват и другите, то Вие сте щастлив и успял човек.

***

 10 неща, които трябва да спрете да правите след 60

 1. Да тъгувате, че младостта си е отишла.
 2. Да повтаряте преминатото.
 3. Да посвещавате себе си на децата и внуците.
 4. Да се отчайвате в търсене на любовта.
 5. Да се срамувате от своите грешки.
 6. Да преживявате това, което мислят за вас другите.
 7. Да отлагате важното за после.
 8. Да боядисвате посивялата коса.
 9. Да минавате на диета.
 10. Да си казвате „това е невъзможно“.
Из видео, подготвено за проекта mne50plus.ru

 ***

Информални педагози

 „Всеки човек, който се появява в живота ни, е учител! Някой ни учи да бъдем по-силни, някой по-мъдри, някой ни учи да прощаваме, някой – да бъдем щастливи и да се радваме на всеки ден.

Някой изобщо не ни учи – просто ни разбива, но и от това получаваме опит.

Ценете всеки човек, дори да се е появил за момент. Защото, ако той се е появил, това не е случайно!”

Неизвестен автор пред клипа на песента „Колко бяхме млади” по текст на Николай Добронравов

 ***

Някой е казал: Историята се повтаря, а животът не.

Живейте своя неповторим живот и пишете своята лична история!

***

Какви ще бъдете, когато остареете според зодията

https://www.iwoman.bg/uspeshna/zodii/kakvi-shte-bydete-kogato-ostareete-spored-zodijata-1657864.html

***

Как правилно да организираме своя живот

20 съвета на мъдреци

 1. Приемайте са такива, каквито сте. Вие сте неповторими и уникални. Обикнете се с всичките си недостатъци и достойнства.
 2. Тренирайте своето тяло и дух. Спортните тренировки правят мозъка по-активен, а мислите по-ясни.
 3. Говорете само при необходимост. Излишната разговорливост на никого не е донесла полза. Създайте навик да говорите тогава, когато ви питат за нещо.
 4. Откажете се от вредните навици (алкохол, пушене, наркотици, мързел, преяждане). Всеки вреден навик е зависимост, а зависимостта е слабост.
 5. Наспивайте се.
 6. Смирете се с несправедливостта на живота. Ние се раждаме различни. Шанс да се сдобиете с успех има у всички. Важно е да разбирате какво правите и да знаете целта на тези действия.
 7. Вие не можете да промените посоката си в движение. За това е нужна спирка. Не се бойте от спирките. Това е шанс да насочите своето движение в най-добрата посока.
 8. Старайте се да не вземате заеми. Помнете: първо трябва да се посее, а после да се събира урожай. Така е и с покупките. Отначало заработете парите, а после ги харчете.
 9. Запълнете своя живот със светли и радостни моменти. Ако не го направите, той ще се запълни сам и като правило с нещо друго.
 10. Всеки човек се разплаща в даден момент за всичко.
 11. Не се оплаквайте никога. В своя живот ние привличаме тези събития и тези хора, които са необходими за усвояването на определени уроци.
 12. Формулирайте своите желания и планове точно и ясно. Старайте се да си представяте бъдещия резултат в детайли. Ако вие сами не знаете какво искате или постоянно мените своите намерения, резултатът от това ще бъде хаос в живота.
 13. Ежедневно правете макар и малка крачка в набелязаното направление. Само така може да се постигне някакъв резултат.
 14. Променяйте се въпреки навиците и стереотипите. Те се главната пречка по пътя на промяната. Не чакайте подходящия момент. Тук и сега.
 15. Придобиването и загубата по същество са едно явление под различни ракурси. Когато придобиваме нещо, губим възможностите за избор. А в случай на загуба, обратно, придобиваме го. Не се бойте от загубите.
 16. Решавайте проблемите,  без да ги отлагате. Когато ги отлагате, те се натрупват като снежна топка и постепенно избутват човека от посоката му.
 17. Не се старайте да се харесвате на всички. Това е невъзможно. Нека златно правило за вас във всяка постъпка бъде равняването на собствената съвест.
 18. Обкръжаващият свят е неутрален. Нашите мисли го правят лош или добър. Старайте се във всяко събитие да намирате нещо позитивно.
 19. Не се ядосвайте и не отмъщавайте. Ненавистта е твърде тежко чувство, което прави мрачни нашите мисли. Отпуснете се и простете. Най-доброто наказание за този, който ви е обидил, ще бъде виждането на вашия успех. Работете над себе си и достигайте поставените цели.
 20. Ние идваме в света отникъде и отиваме пак там. Трябва да се стараем да преживеем живота си така, както подсказва съвестта ни. Решавайки всички поставени пред нас задачи, можем да преминем на нова степен.
Източник: Жизнь после 50!

***

Живейте интересно! Развивайте се! Учете се през целия живот!

 БЕЗПЛАТНИ ОБУЧЕНИЯ ПО ДИГИТАЛНИ УМЕНИЯ

20 специфични дигитални умения и 16 курсове от категория “Секторни базови курсове”.

Курсовете в електронна платформа са напълно безплатни и свободно достъпни, след регистрация на  https://bia.contipso.com.

Повече за курсовете вижте тук: https://www.bia-bg.com/news/view/32166/!

***

5 навика, които състаряват:

 1. Честото гледане на телевизия – основен „катализатор“ на стареенето – води до мозъчни дисфункции и заседнал начин на живот. Алтернативата – намерете по-интересни занимания или хоби, като туризъм, работа в градината, живи срещи с позитивни хора.
 2. Прекаленото заседяване – увеличава склонността към заболявания. Алтернативата – повече ходене, упражнения и кардио тренировки.
 3. Нередовният сън – води до бърз когнитивен спад. Алтернативата – редовно спане над 6 до 8 часа.
 4. Времето, прекарано в интернет – излагането на синя светлина от компютри, смартфони и други джаджи ускорява процеса на стареене. Алтернативата – четете, учете и творете офлайн!
 5. Стресът – прекалените емоции и загубата на самоконтрол водят до преждевременно стареене. Алтернативата – научете се да изразявате емоциите си и повишете самоконтрола, например с медитация и йога.

 Източник: jenata.blitz.bg

***

7 признака, че една зряла жена се облича като «леличка»

 1. Забавни надписи. 2. Дълбоко деколте. 3. Младежки марки. 4. Логомания. 5. Тесни тоалети. 6. Старомодни бижута. 7. «Грешна» чанта.
  Източник: jenata.bg

***

Икономика на прическата

Замисляли ли сте се какво значение има за Вас и Вашия личен бюджет дължината на Вашата коса? Вероятно, не. А се оказва, че изборът на прическа не е само въпрос на личен вкус и стил, мода, но и възможности.

Късата прически пести: личното житейско време за нейното цялостно поддържане; разходите за оформянето на дългата коса с различни украшения; цената за боядисване при фризьор; средствата за подхранване срещу изтощаване; консумативите за хигиенизирането й, като количеството топла вода и енергията за нейното затопляне, шампоана, кърпите за подсушаване и може да отмени използването на сешоар.

Изберете прическата, която Ви харесва и отива, но не забравяйте, че късата коса Ви подмладява!

Почерпено от практиката като информален опит

 ***

 Внимание!

Хипертонията може да е плод на липса на витамин D. През студените сезони слънчевата светлина е недостатъчна за неговото синтезиране. Микроелементът може да бъде набавен с:

 • Храна с повече мазна риба (риба тон, сьомга, сардини, треска), яйчен желтък и някои видове месо.
 • Разходки на чист въздух.
 • Енергично ходене и бягане.
 • Градинарство и цветарство.
Източник: actualno.com

Консумацията на бяло, саламурено, натурално българско сирене помага за поддържането на важни когнитивни способности на възрастните хора: пространствена ориентация, внимание, памет, език и визуално-пространствени умения. За да поддържате тези способности, консумирайте сирене, но умерено, според личния здравословен статус.

Източник: actualno.com

***

Списък на лекарствата, които ги няма в аптеките

Скромната храна, разходките сред природата, физическите упражнения, сънят, пеенето и танцуването, позитивната нагласа, смехът, любовта, прегръдката, разговорите с близките, добрите приятели, отказът от обидите, враждите и гнева,  прощаването на себе си и на другите, благодарността, молитвата, четенето и духовното развитие, позитивното мислене.

Поддържайте всичко това постоянно в наличност във Вашата „аптечка“!

Източник: презентация в интернет

 

Коментарите са затворени.